UdL

Universitat de Lleida

Una bona xarxa d’universitats públiques fa un país més gran i el país som tots. Per aquest motiu, i després de la negativa de la Universitat Autònoma de Barcelona a complir els compromisos adquirits l’any 1988 i no acceptar la titulació de Veterinària conjunta entre aquesta universitat i la Universitat de Lleida (UdL), des de la Diputació de Lleida vàrem intensificar abans de l’estiu les accions per desbloquejar aquest tema i reclamar en nom del territori la necessitat d’implantar de manera definitiva aquests estudis a la UdL.

Per tant, celebro el compromís del Secretari d’Universitats, Antoni Castellà, i la voluntat de la Generalitat de promoure la carrera de Veterinària a la Universitat de Lleida, i de fer-ho en aquest primer estadi de prospecció i preparació amb la col·laboració del sector ramader.  Aquesta és una de les millors notícies que podíem esperar en els moments actuals,  i després de la negativa i del  posicionament enrocat i insolidari de la UAB, amb el rector de la qual vaig intentar-me reunir fins a tres vegades i sense èxit.

Dues coses tinc molt clares en tot aquest procés. Una, la petició d’una facultat de Veterinària a Lleida no és cap caprici, perquè les terres de Lleida aglutinen la zona ramadera més potent de Catalunya i de bona part del sud d’Europa. Per tant, els estudis han d’estar al lloc on els correspon i els requereixen, és a dir, a les nostres comarques. I la segona, que l’educació superior és una objectiu de país irrenunciable i les terres de Lleida continuarem apostant fermament perquè això sigui així.

Al llarg de la història dels estudis universitaris, la Diputació de Lleida ha col·laborat en multiplicitat de propostes acadèmiques, culturals i econòmiques i ha cedit important patrimoni per a instal·lacions universitàries. La creació de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida és un dels millors exemples que les universitats petites però amb iniciativa i empenta com la de Lleida tenen el seu lloc específic en el sistema universitari català.

La Universitat de Lleida, al costat del sector agroaliamentari i ramader i de totes les institucions (Diputació, Paeria i Generalitat) ha de poder aportar també en el camp dels estudis veterinaris una formació docent de qualitat i una producció científica puntera amb l’objectiu de mantenir i implementar el lideratge de la nostra econòmica. Perquè d’aquesta manera hi guanyem tots: el territori, els ciutadans, el teixit productiu i el país.

 

Joan Reñé i Huguet