Concert del Tricentenari (Seu Vella de Lleida)

La Seu Vella de Lleida ha estat el punt de partida de la commemoració del Tricentenari 1714-2014. Un seguit d’actes que es desenvoluparan durant tot l’any i amb el qual es vol retre homenatge a la gent que va lluitar i va donar fins i tot la vida per preservar els drets i les llibertats del nostre país. Després de la derrota d’Almansa el 1707, justament el mateix any que caigué la ciutat de Lleida, de la presa de Barcelona el 1714 i de la conquesta de Mallorca el 1715, els Països Catalans van quedar esquarterats i les seves llibertats nacionals, hipotecades per una llarga repressió política, militar i econòmica que ha durat fins als nostres dies.


 

A aquesta commemoració de país, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs no s’hi presenten amb les mans buides. Tot al contrari, hi contribuïm amb un cicle d’activitats, conferències i taules rodones que es desenvoluparan arreu de les comarques de Lleida, amb el doble objectiu d’analitzar, a partir d’uns fets històrics tràgics, les perspectives d’esperança i de futur que viu, tres-cents anys després, el nostre país.

Per tant, el Tricentenari 1714-2014 serveix per recordar i al mateix temps per evidenciar que la història del Principat de Catalunya dels últims 300 anys no està ni resolta, ni tancada, ni, encara menys, oblidada. La remembrança institucional i popular que tot just comença no vol ser un lament de renúncia, de queixa o de pèrdua irreparable. Ben al contrari, una aposta de futur, una declaració d’intencions i un homenatge de la societat catalana a la dignitat nacional del seu poble. I aquest és un missatge adreçat, especialment, a aquells que van guanyar la guerra (els continuadors de l’Espanya borbònica) i, evidentment, també és un toc d’atenció adreçat al nou ordre europeu, perquè la Guerra de Successió no deixa de ser el primer gran conflicte mundial que va viure Europa.

Tres-cents anys després, Catalunya vol participar en el disseny d’un món més solidari i compromès. Ho vol fer, de cara endins, amb totes les atribucions dels estats per garantir una societat del benestar equànime, justa i lliure. I ho vol fer, de cara enfora, participant plenament i sense intermediaris en el concert mundial. Per tant, el referèndum sobre el Dret a decidir és el millor homenatge que podem fer a aquella gent que va defensar, ara fa tres segles i fins a les últimes conseqüències, les seves legítimes aspiracions de llibertat, i els seus drets socials i nacionals davant d’una força invasora, uniformitzadora i totalitària.

Per raons històriques, som hereus directes d’un poble i d’una gent que ha hagut de recomençar moltes vegades de cap i denou. Per tant, la lliçó més important del Tricentenari 1714-2014 no és pas el record allunyat i nostàlgic del que havíem estat, sinó la voluntat ferma i manifesta del que volem ser.

 

Joan Reñé i Huguet