alcaldes lleida

Alcaldes de les terres de Lleida fent costat al president Artur Mas  (Plaça de Sant Jaume – BCN)

La pràctica totalitat dels ajuntaments, consells comarcals i totes les diputacions de Catalunya es va reunir ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per manifestar públicament l’adhesió incondicional dels municipis catalans a un dret fonamental i democràtic com és el de decidir, i del qual n’emana la Llei de consultes i la convocatòria no referendària del 9-N, impugnada actualment pel Tribunal Constitucional espanyol.


Els representants del món local ens reunirem primer a l’Ajuntament de Barcelona i després, travessant la plaça de Sant Jaume, ens rebé el president Mas al Palau de la Generalitat. Mai en la història recent s’havia donat un episodi d’una emotivitat d’aquestes característiques, amb una ferma acció política conjunta de suport al president de la Generalitat i a la seva valentia, als acords del Parlament de Catalunya i a la voluntat majoritària del poble català de poder votar.

La transcendència simbòlica d’aquesta trobada, avalada per 920 municipis en representació del 90% dels catalans, visualitza una Catalunya unida en defensa de la dignitat de les seves institucions, en suport al seu President i de respecte a la voluntat democràtica dels seus conciutadans. Més de 800 representants municipals a Barcelona donant suport al 9-N exemplifica també el determini d’un país i la seva solera democràtica; la implicació del món local per garantir el procés d’autodeterminació del poble de Catalunya; i un clam de la societat civil perquè les coses surtin i surtin bé des de la unitat d’acció. El suport del món local al dret a decidir és justament una de les fortaleses que Catalunya té en aquests moments per desplegar des de la proximitat, una il•lusió col•lectiva que emana dels sentiments de pertinença i d’arrelament a la terra; que ha de permetre l’articulació d’un país millor, amb una societat més pròspera i justa per a tothom.

Com a president de la Diputació de Lleida i també com alcalde de Fondarella, un dels 231 municipis que conformen les terres de Lleida, m’honora el suport massiu que el món local lleidatà ha donat a la Llei de consultes i a la convocatòria no referendària del 9-N amb l’aprovació en les darreres setmanes de més de 220 acords a favor de la moció que es manifesta en aquest sentit i que fou impulsada per l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència.

Des de la responsabilitat, la convicció i fermesa de l’exercici de la representació pública, alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, presidents i consellers comarcals d’arreu de les comarques de Lleida, heu posat de manifest que la voluntat secular de ser lliures està en mans de tots i totes. I que el país comença als pobles.

Joan Reñé i Huguet