La Universitat de Lleida impartirà el doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal a partir de 2015. Aquesta és una de les millors notícies que podíem esperar després d’un procés llarg i complex de negociacions, durant el qual ha destacat –desoint un mandat del Parlament de Catalunya– el posicionament enrocat, insòlit i insolidari de la Universitat Autònoma de Barcelona. És evident que en aquesta consecució històrica per a les terres de Lleida hi han convingut esforços d’entitats, institucions i persones diverses. La UdL, la Generalitat, la Paeria i la Diputació de Lleida han treballat en clau de territori. Però és de justícia assenyalar que la implicació del secretari d’Universitats, Antoni Castellà, ha estat determinant perquè els estudis de Veterinària, finalment, siguin una realitat a partir del curs 2015/2016.


La petició d’una facultat de Veterinària per al sistema universitari de Ponent no era un brindis al sol, sinó una necessitat basada en una marcada realitat socioeconòmica i en l’aplicació d’una norma elemental i de sentit comú, com  és que els estudis han d’estar al lloc que els correspon i es requereixen. I ara com ara, les terres de Lleida concentren la zona ramadera més important i potent de Catalunya i de bona part de l’Europa mediterrània.

Al llarg de la història dels estudis universitaris, Lleida ha demostrat, a bastament, les seves capacitats en el desplegament universitari. La creació de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària és un dels millors exemples que les universitats petites, però amb iniciativa i empenta com la nostra, tenen el seu lloc específic i preponderant en el sistema universitari català.

La implantació dels estudis veterinaris suposarà, doncs, un pas més en el difícil camí de la formació docent de qualitat i en la implementació del lideratge del sector Agroalimentari en l’economia catalana. I més ara, que les perspectives de creixement lligades a la construcció del corredor Mediterrani posicionen l’àrea de Lleida com un dels principals centres logístics de mercaderies del sud d’Europa.

La incorporació del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal als estudis de Lleida coincideix, en l’espai i el temps, amb la irrupció d’una aposta tecnològica de la Diputació de Lleida i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) que complementarà la recerca bàsica universitària. El Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA) de Torrelameu oferirà un important ventall de possibilitats d’investigació biomèdica, aprofitant les sinergies entre la producció porcina intensiva del territori.

Una bona xarxa d’universitats públiques fa un país més gran. I una societat que valora el coneixement és una societat que pot progressar. Per tant, projectes i realitats com la facultat de Veterinària, afavoreixen i consoliden un sector agroalimentari i ramader potent i de qualitat per consolidar-se com una dels principals motors de la nostra economia i del nostre futur.

Joan Reñé i Huguet