CREBA_Inauguracio_002_WEBEl centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada, el CREBA, inaugurat pel President Carles Puigdemont aquesta setmana, és, segurament, l’obra de major entitat i abast de la Diputació de Lleida en els darrers anys en l’àmbit de la Salut i és conseqüència del compromís que la Diputació pren de la mà de l’IRB Lleida per fer possible aquest equipament punter en la recerca al país. La convicció que Lleida pot ser i ha de ser tractora també en la investigació i la recerca biomèdica és la gènesi d’aquestes instal•lacions úniques a Catalunya i a l’Estat espanyol, i que situen el nostre País a les coordenades internacionals de major nivell en la recerca, l’experimentació i la docència.

El CREBA neix bressolat per la iniciativa de la comunitat científica i docent de l’IRB Lleida; per la suma de moltes sinergies institucionals en moments de migradesa econòmica, i per la lucidesa de saber que el futur de Catalunya necessita fer ús de tots els mitjans per travar el talent al territori.

Acostumats a focalitzar el desenvolupament a l’entorn de grans concentracions demogràfiques, el CREBA, -des d’un àmbit rural de la Plana de Lleida-, es contraposa volgudament a aquests principis i reforça el concepte de territori tal com el volem i com l’entenem: formant part d’un tot que, garantint les oportunitats i el progrés, fa ric el País en el seu ampli conjunt.

La Diputació de Lleida, compromesa amb el govern de Catalunya i participant amb la més absoluta complicitat per garantir els serveis bàsics als ciutadans,- més si cap en un territori extens amb una baixa densitat de població com el nostre-, aposta clarament i sense tebieses en la millora dels equipaments, ja sigui des del dispensari municipal del poble més petit, fins als hospitals de referència com són l’Arnau de Vilanova, el Santa Maria, o els centres territorials de Tremp, de la Seu d’Urgell o l’Aran.

I és aquesta mateixa voluntat la que ha fet possible, l’aposta compromesa pel coneixement i la seva transferència, com el CREBA a Torrelameu, un centre per a la investigació i la formació biomèdica que aprofita el mimetisme existent entre l’espècie porcina i la fisiologia humana i el posa al servei d’investigadors, metges, infermeres, estudiants de postgrau, màsters, empreses punteres del sector de l’equipament quirúrgic i altres professionals del món sanitari i veterinari.

El CREBA no és casual a Torrelameu. La seva ubicació al costat del Centre d’Estudis Porcins, el CEP, al servei del potent sector porcí de les comarques de Lleida, es veurà complementat en pocs mesos amb l’inici de la construcció de l’Hospital Veterinari, imprescindible i garant dels estudis de doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal de la UdL.

Aquest complex, que integren el CEP, el CREBA i el futur Hospital Veterinari, constitueix l’aposta clara de la Diputació de Lleida per contribuir a convertir l’àrea universitària i de recerca de Ponent en un referent de qualitat a tot Catalunya, i dotar la comunitat d’eines avançades i de qualitat que faran més viable el seu futur tant individual com col•lectiu.

Amb el CREBA, les terres de Lleida fan una aposta clara, contundent i generosa per a tot el País perquè creiem fermament que una societat que valora el coneixement és una societat preparada per progressar econòmicament, socialment, territorialment i també nacionalment.

El CREBA és obra de moltes sensibilitats, però especialment de les persones que n’han estat i en són la seva ànima: el Sr. Xavier Matías Guiu, exdirector de l’IRB Lleida, la seva actual directora, la Sra. l’Elvira Fernández, plenament compromesa amb l’arrelament del coneixement a aquest territori; i el Sr. Jordi Olsina, cap del servei de cirurgia de l’Hospital Arnau de Vilanova i director científic del CREBA.

Gràcies a tots els qui amb alçada de mires han cregut en el projecte i l’han empès des de les seves respectives responsabilitats institucionals.

Joan Reñé i Huguet