Joan Reñé i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

La igualtat d’oportunitats dins de l’equilibri territorial fa imprescindible que la connectivitat a Internet sigui accessible a tot el territori i que, qualsevol ciutadà, visqui on visqui, en un entorn rural o en una ciutat, tingui al seu abast la disponibilitat per poder realitzar el seu imaginari de vida personal i professional.

És per això que la Diputació, institució representant de totes les comarques de Lleida, pren el compromís ferm de fer possible que aquesta xarxa de fibra òptica -iniciada avui a les capitals de comarca per la Generalitat- pugui arribar a tots els municipis i nuclis de població de tot el nostre territori, des de la plana fins al Pirineu.

La Diputació de Lleida i la conselleria de Polítiques Digitals venim treballant l’avantprojecte del que disposarem a finals d’aquest mes per tal de definir amb objectivitat tècnica l’entramat de distribució de banda ampla per a tots els municipis. Segons les previsions que hem establert, estarem en condicions d’iniciar la proposta de licitació d’aquesta ingent infraestructura abans d’acabar l’any per poder, així, iniciar-ne el desplegament l’any 2019 i, en un termini de cinc anys, finalitzar-lo.

L’objectiu de tot plegat és que tots els veïns i veïnes de qualsevol nucli de població de Lleida tinguin la garantia de connectivitat en aquests propers anys. Dins d’aquest acord d’actuació conjunta entre Diputació i Generalitat, es planteja una atenció especial perquè els 178 polígons industrials de les comarques de Lleida tinguin garantit també l’accés a la xarxa.

Fa cent anys, el president Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya plantejaven de garantir l’equilibri territorial amb tres conceptes: que cada poble tingués accés viari, telèfon i escola. Avui, al segle XXI, treballem per millorar aquestes necessitats, però, a més  a més,  entenem imprescindible fer una aposta contundent per la connectivitat que ha de satisfer les demandes d’accés als serveis d’informació i comunicació de les persones, empreses i territoris. Fins ara, les distàncies s’han mesurat en hores i quilòmetres, i en els temps presents també s’han de mesurar en megabytes.

Sens dubte és un dels projectes més importants i necessaris que la Diputació de Lleida, conjuntament amb la conselleria de Polítiques Digitals, liderarà en els anys vinents amb un volgut compromís. Aquest és un exemple de projecte de país i de col·laboració entre institucions en el marc del Pacte Nacional per la Societat Digital que la Generalitat i les diputacions vàrem signar a finals del 2016.

L’avaluació econòmica preveiem que tindrà un abast molt important, que la Diputació de Lleida està en disposició de poder afrontar gràcies a una situació econòmica favorable, que és conseqüència d’una política estricta de reducció de l’endeutament a nivells fins ara inèdits, la qual cosa permet a la institució planificar i executar projectes transcendents per al desenvolupament econòmic del nostre territori i el progrés dels lleidatans i lleidatanes.

 

Joan Reñé i Huguet